Bestek is de meest gebruikte term voor elk handgereedschap dat wordt gebruikt bij het koken, serveren en vooral bij het eten van voedsel. Maar tegenwoordig is bestek veel belangrijker dan vroeger. Daarom is er tegenwoordig een breed scala aan bestekdozen (of bestekcassettes) op de markt.
Historici weten dat de allereerste bestekproductie dateert uit de 17e eeuw. Sindsdien brengen professionele bestekmakers betaalbaar bestek naar de massa. Vandaag de dag wordt bestek ook wel plat bestek of zilverwerk genoemd. Terwijl de term bestek specifiek is voor snij-instrumenten, wordt de term zilverwerk gebruikt ongeacht de materiaalsamenstelling van gebruiksvoorwerpen. En de term tafelgerei is in gebruik gekomen om de implicatie te vermijden dat ze van zilver zijn gemaakt. De belangrijkste bestekken zijn lepels, vorken en messen. Maar zelfs deze basisbestekken hebben veel variatie die we vandaag gaan bespreken.
Ook bekend als bestekkisten, bevatten deze kisten een uitgebreid assortiment lepels, vorken en messen die worden gebruikt voor het eten van verschillende soorten voedsel. De bestekcassettes of zilverwerkkistjes kunnen kleiner zijn, ideaal voor een huishouden van twee tot vier personen, of groot genoeg om tientallen gasten te bedienen op een feestje of in het restaurant. Een kleinere set kan maximaal 4 stuks bevatten, terwijl de massievere sets 124 stuks of meer bevatten. Deze sets hebben een grote esthetische waarde en maken het makkelijker om je bestek te beheren. Esthetisch gezien kun je elk item op tafel harmoniseren terwijl je de gasten bedient of synchroniseert met het interieur van je feest.
Je gebruikt ze voor chique diners en formele gelegenheden. Maar de kwaliteit van een formeel tafelmes is veel hoger. Elk tafelmes is over het algemeen een derde groter en bijna een derde zwaarder dan een gemiddeld dinermes. En dit maakt ze een beetje duur in aankoop. Enkele basistypes messen die in bestekdozen zitten zijn botermes (afgerond en glad voor boter en jam); stanleymes (lang gekarteld gebruikt voor het snijden van steak); tafelmes (hoofdmes voor het hoofdgerecht en); een vismes (gebruikt met een visvork voor het fijn snijden van vis en zeevruchten); kaasmes (wordt geleverd met lange tanden en gebruikt voor het snijden van alle soorten kaas) en dessertmes (met kleiner lemmet).
Er zitten veel zwaardere en grotere vorken in een bestekkoffer dan de gemiddelde vork. De vorken werken in paren met de dinermessen. Je kunt een vork gebruiken voor een chic diner en een formele gebeurtenis. Daarom is de prijs iets hoger. Over het algemeen bevat een serviesset een tafelvork het is de grootste vork voor het hoofdgerecht en naast het tafelmes. Andere opties zijn een gebaksvork (voor desserts zoals cheesecake en flensjes die gebak bevatten), een visvork (die samen met het vismes wordt gebruikt voor zeevruchten), saladevorken (kleiner en delicaat voor het eten van gesneden fruit of salades) en een cocktailvork (voor het eten van kleine hapjes en voorzien van drie tanden).
Lepels zijn de oudste en meest standaard must-have op elke eettafel. Er is een enorme variëteit aan maten en vormen van lepels die worden gebruikt voor het eten van verschillende soorten voedsel. Een servies bevat theelepels (kleiner van formaat en gebruikt voor het afmeten van een klein aantal ingrediënten of het roeren in thee of koffie); koffielepels (iets kleiner dan een theelepel en gebruikt bij de koffie); Sundae/ latte lepels (ontworpen voor het roeren in hoge dranken en desserts zoals sundae); de dessertlepel (iets kleiner dan een eetlepel en gebruikt voor het eten van desserts); en soeplepels (dit zijn ronde lepels voor het opscheppen en eten van soep). Daarnaast is de eetlepel een standaard item in elke bestekdoos.
Er zijn verschillende soorten serveeritems in sommige bestekdozen voor gevorderden. Dit kunnen mosterdlepels zijn om kleinere stukken ingrediënten op te dienen of zeeflepels om groenten of voedsel uit saus te laten lopen vlak voor het opdienen. Een taartschep heeft een platte kop, ideaal om onder een stuk taart te schuiven en snel op te tillen om te serveren. Deze sets kunnen ook suikertangen bevatten die kleiner zijn en gebruikt worden om suikerklontjes te pakken. Sla serveren is een paar lepels (soms met tanden). Je kunt ze het beste gebruiken voor het opscheppen van salades.
Van een nieuw huishouden tot een commerciële keuken of restaurant, een grote bestekkist kan de beste keuze zijn. Ze bieden alles wat je nodig hebt om je gasten te bedienen. Bovendien hoef je dan niet meer het gewicht, de grootte, de stijl en het uiterlijk van je bestek aan te passen. Je hoeft alleen maar een besteksetdoos te kopen en je bent klaar met de hele servieslijst. De juiste optie kiezen is echter lastig. Eén verkeerde beslissing kan rampzalig zijn en de hele set kan nutteloos voor je zijn. Gelukkig hebben we een aantal tips voor je verzameld om te voorkomen dat je fouten maakt bij het online kopen van een goedkope bestekopbergdoos (of bestekcassettes).
Bestek kopen kan voor iedereen een leuke en toch eenvoudige taak zijn als je weet waar je op moet letten. Maar als het gaat om het kopen van grote dozen met tientallen items, let dan wat meer op de details, tel het aantal van elk item en kijk of er extra items in de doos zitten of niet. Als je eenmaal de ideale doos hebt gevonden; de juiste stijl en het juiste ontwerp; de juiste balans en het juiste gewicht; het perfecte metaalgraf en een ideale match voor je servies, hoef je alleen nog maar te leren hoe je bestekcassettes of aanverwante artikelen optimaal kunt kopen om van elke maaltijd te genieten.
Elke productzoekmachine is de beste plek om items van topkwaliteit in keukengerei te vinden. Deze websites hebben speciale huis- en woonrubrieken om u te helpen elk artikel dat u in uw nieuwe huis of commerciële keuken wilt hebben op elkaar af te stemmen. Bovendien vindt u bij Webshop.nl tientallen merken die de nieuwste stijlen en servies van hoge kwaliteit verkopen. Enkele merken die u hier kunt kopen zijn Cutipol, Chapman & Grand, Avalon, Raj, Wallace, Reed & Barton, Hagerty en Laminate.
Over het algemeen bestaat het materiaal van een bestekkist of bestekcassette uit hout, roestvrij staal of zelden plastic. Elk van deze wordt geleverd met compartimenten die zijn gescheiden met multiplex en bedekt met een stuk stof. Na verloop van tijd zal het doek vervagen, vuil worden en scheuren. Je kunt de doos naar reparatieprofessionals brengen om alle losse eindjes aan de doos te maken en het doek te vervangen. Deze professionals zullen ook werken aan alles wat gerepareerd moet worden.
Een bestekcassette houdt uw serviesgoed op de juiste volgorde. Hiervoor moet je individuele tafelmessen in gleuven stoppen die meestal in het deksel van de kist zitten. Maar sommige kisten worden geleverd met een richel in de bodem met messengleuven. De bodem van de kist heeft meestal bredere sleuven om de halzen van lepels en vorken vast te pakken. Ze voorkomen ook dat de items in de kist verschuiven. Wanneer je items toevoegt aan een bestekkist, zorg er dan voor dat je niets in een gleuf duwt die er te klein voor is. Kleine beschadigingen in de interne structuur zullen de hele instelling losmaken en niet lang bruikbaar maken.
Serviessets of bestekcassettes met een merknaam zijn een ideale optie voor commerciële keukens, persoonlijk gebruik of zelfs als cadeau voor een housewarmingparty. Dus als je iemand kent die in de wolken zou kunnen zijn met zo'n cadeau, ontdek het dan nu en verras hem of haar.