Dille is een eenjarig kruid dat behoort tot de selderijfamilie Apiaceae. Dille wordt veel geteeld in Eurazië, waar de dillezaden en -bladeren worden gebruikt als kruiden of als smaakmakers in voedingsmiddelen. F verse en gedroogde bladeren van dille worden veel gebruikt als kruiden in Europa en Centraal-Azië.
Dille heeft om verschillende redenen een lange geschiedenis als culinaire specerij. In de tussentijd is het ook gebruikt als wapen en medicijn. In de Middeleeuwen werd dille gebruikt ter verdediging tegen betoveringen en hekserij. Zeer recent zijn mensen begonnen met het gebruik van de dillezaadjes en andere plantendelen (die boven de grond groeien) als medicijn. Dille is effectief bij verschillende spijsverteringsproblemen, waaronder gewichtsverlies, darmgas, verlies van eetlust, leverproblemen en veel problemen met de galblaas. Het is ook effectief bij de behandeling van problemen aan de urinewegen en nieraandoeningen die leiden tot pijnlijk urineren. Naast het bovengenoemde zijn er nog veel meer gezondheidsvoordelen van dillezaad.
Als je de puurste vorm van dillezaad hebt, levert één kopje of 9 gram verse dilleveer je verschillende voedingsstoffen. Deze omvatten 4 calorieën; 8% vitamine C; 5% mangaan; 4% vitamine A; 3% blad en ongeveer 3% ijzer. Verse dille bevat weinig calorieën, maar is toch een goede bron van essentiële vitaminen en mineralen. Daarnaast is het een bewezen bron van krachtige antioxidanten die kunnen helpen de cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door onstabiele moleculen, ook wel vrije radicalen genoemd. Negen gram dille biedt ook 1 tot 2% van de dagelijkse waarde voor koper, kalium, zink en riboflavine. Hier zijn enkele voordelen van dillezaad die je kunt verdienen door ze toe te voegen aan je dagelijkse dieet.
Antioxidanten zijn natuurlijk voorkomende verbindingen die helpen de cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door een instabiele molecule die bekend staat als vrije radicalen. Daarom raden studies aan om voedsel met antioxidanten te consumeren. Dit zal helpen om chronische ontstekingen te verminderen en tegelijkertijd bepaalde gezondheidsproblemen te voorkomen en (in sommige gevallen) te behandelen. Enkele van de gezondheidsproblemen die je kunt genezen zijn bepaalde soorten kanker, hartaandoeningen, reumatoïde artritis en Alzheimer. Dillezaad is rijk aan verschillende plantaardige verbindingen met antioxiderende eigenschappen. Deze omvatten flavonoïden, terpenoïden en tennis.
Hartproblemen zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat ongeveer 75% van de gevallen van hartaandoeningen kan worden voorkomen door alleen de risicofactoren te verminderen. Bovenaan deze risico's staan slechte voeding, gebrek aan beweging en roken. Bijkomende factoren zijn een verhoogde bloeddruk, LDL-cholesterol en triglyceriden en chronische ontstekingen. Van flavonoïden (die een belangrijk deel uitmaken van dillezaad) is aangetoond dat ze een positieve rol spelen bij de bescherming van de algehele gezondheidstoestand van het hart. Dit komt door de krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van de verbinding.
Dillezaadjes spelen een positieve rol bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Een chronisch hoge bloedsuikerspiegel is alarmerend omdat het het risico op aandoeningen als het metabool syndroom, diabetes type 2 en insulineresistentie kan verhogen. Onderzoekers suggereren dat dillezaden bloedsuikerverlagende effecten hebben. Verschillende onderzoeken tonen ook aan dat het consumeren van dillezaadjes een significante verbetering van de nuchtere bloedsuikerspiegel laat zien. Er zijn echter nog enkele beperkingen in dit opzicht. Maar voor diabetespatiënten biedt de consumptie van dillezaad altijd een verbetering van de conditie.
Veel studies vinden ook de positieve rol van dillezaad bij het behandelen of overwinnen van bepaalde soorten kanker. Dit komt omdat dillezaad Monotreoense bevat, een klasse terpenen. Dit zijn natuurlijk voorkomende plantaardige verbindingen die in verband worden gebracht met kankerwerende, schimmelwerende, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen. Ze worden vaak gevonden in essentiële oliën voor planten en worden in verband gebracht met kankerwerende eigenschappen. Dillezaad bevat ook monoterpeen van het type D-limoneen dat darm-, borst- en longkanker helpt voorkomen en behandelen.
Kersverse en rauwe zaden zijn de beste manier om je honger te stillen en jezelf gezond te houden. En met zoveel gezondheidsvoordelen van dille, is het een must om dillezaad te overwegen om te koken of om de beste dille te kopen zie het merk voor je tussendoortjes. Maar om het maximale voordeel te krijgen, moet je de beste opties kopen en zo vers mogelijk. Maar hoe weet je welke je moet kiezen? Lees verder voor een aantal tips over hoe je deze zaden online kunt kopen op een probleemloze manier.
De keuze maken om gezond te gaan eten is een verantwoorde beslissing. Het opnemen van eetbare zaden in je dieet draagt aanzienlijk bij aan een gezonde levensstijl. Je moet echter wel de juiste kopen die passen bij jouw gezondheid en smaakvoorkeuren. We hopen dat de bovenstaande tips je in de juiste richting leiden en je helpen de beste zaden voor jezelf te kiezen.
Je kunt dillezaad gebruiken als garnering op geroosterde groenten of soepen en het bovenop koude komkommersalade strooien. Mensen gebruiken het ook in aardappelsalade of op geroosterde of gebakken aardappelen. Je kunt het ook over de gravlax doen, door yoghurtdips roeren (probeer het eens met tzatziki) of gewoon fijnhakken en aan de salade toevoegen. In sommige keukens wordt het ook gebruikt om smaak toe te voegen aan lamsvlees, vis en veel soorten eiergerechten. Ze geven ook een unieke smaak en geur als je ze toevoegt aan gebakken brood. Je kunt ze ook verwerken in marinades of sauzen.
Zorg er eerst voor dat de zaadjes op de steel goed gedroogd zijn. Doe nu de zaadhoofden in een grote papieren zak en gooi ze in de zak. Of je kunt de stengeleinden bundelen tot een boeket, de zak eromheen binden en aan de stengel hangen. Dep nu de zak zodat de gedroogde zaden de stengel verlaten en in de zak opgevangen worden. Laat de zaden drogen in het zakje en verzamel ze zodra ze klaar zijn voor verdere verwerking. Dit kan een vermoeiend en tijdrovend proces zijn. Daarom raden we je aan om kant-en-klare dillezaadjes online te kopen in Nederland, verkrijgbaar bij Webshop.nl.
Met de vooruitgang in online technologie en de nieuwe trends in online winkelen, kunt u alles kopen op een retail zoekmachine . Deze platforms bieden je de mogelijkheid om producten van verschillende merken te ontdekken en de beste keuze voor jou en je gezin te maken. Kijk daarom op Webshop.nl als het gaat om eetbare artikelen zoals dillezaadjes. Hier vind je topmerken als McCormick, Simply Organic, Badia en Fito.
Naast de gezonde zaden voor uw snack of maaltijd, kunt u ook overwegen om bij Webshop.nl voedsel en dranken te kopen van topwinkels die vertrouwd zijn om hun kwaliteitsproducten.