Sherry is een versterkte wijn gemaakt van witte druiven. Deze druiven worden speciaal verbouwd in de buurt van Jerez de la Frontera in Spanje. Sherrywijn wordt gemaakt in verschillende stijlen, variërend van een lichte versie die lijkt op witte tafelwijn tot veel donkerdere en zwaardere opties die ouder worden met de tijd.
De sherrywijn wordt gemaakt door een volledig gistingsproces en heeft een minimaal restsuikergehalte dat afkomstig is van druivensap. Deze groep droge sherrywijnen is onderverdeeld in vele soorten droge en zoete sherrywijnen. Deze types zijn gebaseerd op het feit of ze bekend staan als "biologische rijping" of "oxidatieve rijping" of een combinatie van de twee. Verschillende soorten sherrywijnen worden gebruikt om zo te drinken of als onderdeel van een recept. En zo kan er ook een indeling worden gemaakt in hoe ze worden verrijkt of opgeslagen voordat ze de eindgebruikers bereiken.
Sherry heeft een breed scala aan aroma's, kleuren, mogelijkheden of sensaties. Deze wijn wordt gemaakt met een unieke productiemethode. De rijping geeft een gemeenschappelijke identiteit aan verschillende soorten wijnen die allemaal genieten van de generieke dominantie van sherry. De oxidatieve, biologische of gemengde aard van het rijpingsproces geeft de wijn verschillende tinten, van licht strogeel tot intens donker mahonie. Ook het natuurlijke drogen van de wijn zorgt ervoor dat je kunt genieten van exotische smaken zoals Finos, Olorosos of Amontillado Sherry die een variërende mate van zoetheid bieden. Zo'n rijke verscheidenheid aan factoren resulteert in een rijk palet aan sherrywijnen. Enkele daarvan worden hieronder besproken.
Deze valt onder de categorie droge sherrywijnen. Hij dankt zijn unieke eigenschappen aan het feit dat hij volledig biologisch gerijpt is, wat betekent dat de wijn gerijpt is in het binnenste van de buts, beschermd door een gistfilm. Deze film of sluier van bloem voorkomt dat de wijn oxideert. Deze wijn heeft een bleke strogele kleur en zijn aroma en smaak zijn vooral te danken aan de gist die de sluier van flora vormt en voortdurend in interactie is met de wijn. Deze zijn fijn, fris en knisperend in de neus en geven een amandelachtige noot en gistkarakteristiek. Het heeft ook een droge smaak met een laag zuurgehalte en het alcoholgehalte is ongeveer 15%.
Het is ook een droge sherrywijn die het tegenovergestelde is van de Generoso wijn, omdat de rijping uitsluitend oxidatief is. Aanvankelijk lijkt de kleur van de Oloroso veel op die van de Fino, maar na verloop van tijd wordt hij dieper en intenser amberkleurig. En de houdbaarheid verandert, dus hoe ouder hij wordt, hoe donkerder hij wordt. Deze wijnen bieden ook een grote rijkdom aan aroma's, waaronder tabak, noten, kruiden en soms dierlijke noten, waaronder leer. Soms ruikt hij ook naar exotische houtsoorten. Hij bevat meer alcohol met een romige textuur. Net als de kleur neemt het gehalte aan glycerine en alcohol toe met de tijd.
Deze droge sherry volgt in eerste instantie hetzelfde productieproces als de Fino, maar na de biologische rijping gaat hij verder met natuurlijke rijping. Deze keer heeft hij echter geen sluier van bloem nodig. In plaats daarvan wordt hij blootgesteld aan oxidatie, wat hem zijn unieke organoleptische kenmerken geeft. Deze wijnen zijn goudkleurig tot mahoniekleurig met een zachte, knapperige neus die lijkt op hazelnootnoten. In de mond is deze wijn gestructureerder en heeft hij een hoger alcoholgehalte dan de Fino. De droge tonen zijn vergelijkbaar met die van kruiden en hout en hebben altijd een aanhoudend karakter.
Het is een droge wijn die biologisch rijpt in de kustplaats Sanlucar de Barrameda. Technisch gezien kunnen we deze wijn hetzelfde definiëren als de Fino. Beide producten ondergaan dezelfde productie en hebben dus vergelijkbare organoleptische kenmerken. De bijzondere microklimatologische omstandigheden kunnen de wijn echter beïnvloeden, wat leidt tot een subtiel verschil in de Fino-karakteristiek. De Manzanilla heeft een iets lichtere structuur. Je kunt hem ook onderscheiden met zijn bloemige noten in de neus en het unieke maar elegante bittertje in de mond bij de afdronk.
Het maakt niet uit of je de beste Sherry voor het koken wilt kopen of de beste Sherry voor cocktails, er zijn bepaalde feiten over de wijn die je moet begrijpen. Het eerste dat je in gedachten moet houden is dat goede wijnen niet altijd worden geleverd met mooie etiketten. Het is ook geen must dat de beste wijn duur is. Met een beetje gevoeligheid kun je gemakkelijk goedkope sherrywijnen online kopen in Nederland. Het enige wat je hoeft te doen is online kijken naar de beste merken sherrywijn. Je moet een aantal extra tips volgen bij het zoeken naar Sherry die online te koop is in Nederland. En hier zijn enkele tips over hoe je een ideale optie in handen kunt krijgen.
Ook als het gaat om het kopen van wijn, moet je voorkomen dat je afhankelijk bent van consistentie. Zelfs de beste wijnmakers en wijnverkopers kunnen niet van jaar tot jaar een consistente kwaliteit produceren. Wijnen kunnen dus van jaar tot jaar verschillen. Verwacht dus een nieuwe smaak voordat je een krat bestelt vanwege het enthousiasme voor een oude jaargang. Als je online koopt, kun je dus kijken naar de opmerkingen van klanten over het specifieke artikel of merk dat je wilt kopen. Bekijk wat anderen erover zeggen voordat je besluit je er zelf aan over te geven.
Bij het koken heb je het meeste aan droge sherrywijn. Crème sherry is zoeter en wordt vaak gebruikt om aan te nippen. Maar als het recept om sherry vraagt, maar niet om zoete sherry, kies dan liever voor drogere sherry. Je kunt Oloroso ook combineren met rood vlees en wild, of Pedro Ximenez met blauwe kaas en zoetigheden. Bleke room gaat ook goed samen met vers fruit en foie. De Fino en Manzanilla kunnen worden gecombineerd met voorgerechten zoals zachte kaas, zeevruchten of tapas.
Alle sherry wordt versterkt met druiven-eau-de-vie. Het geeft stabiliteit aan wat anders een onstabiele wijn zou zijn. Maar Sherry wordt versterkt met een spirit gemaakt van druiven die later in oude sherryvaten verandert in Brandy de Jerez. Ongeveer 98% van de Sherry is non-vintage en is een blend van een ander oogstjaar. Alleen Oloroso kan vintage zijn. Ook het rijpingssysteem van solera en criadera maakt fractioneel mengen mogelijk. Alle jaargangen komen samen tijdens hun reis naar de solera om gebotteld te worden.
Verschillende soorten sherry werken goed bij verschillende keukens. Sommige werken prima met zoete wijnen, terwijl andere iets uitdagenders vereisen om echte smaak aan het recept toe te voegen. Daarom is het belangrijk om het juiste type wijn te kiezen voor het recept dat je van plan bent te maken. Bij trifle past zoete sherrywijn het beste. Anders kun je vers vruchtensap gebruiken om het gerecht te maken. Daarom moet je voor elke trifle iets uit de schappen van zoete sherrywijn zoeken.
Wanneer je zoete Sherry nodig hebt, is een belangrijk verschil dat ze van nature zoet kunnen zijn of kunstmatig gezoet. Dit wordt gedaan door droge Sherrystijlen te mengen met zoete wijn of druivensiroop. Typisch zijn bruine sherry Oost-Indische sherry, Pedro Ximenez en muskaatwijn. Aan de andere kant begint de gemengde zoete Sherry met een basis van Palomino-wijnen waaraan je Moscatel of PX kunt toevoegen.
Wanneer je de beste wijn moet kopen voor je volgende familiebijeenkomst of een speciale avond, kijk dan online. Een zoekmachine voor de detailhandel kan u toegang geven tot alle mogelijke wijnen die op de markt verkrijgbaar zijn. Bij Webshop.nl kunt u de beste witte wijnen zoeken en kopen van topmerken als Harveys, Tio Pepe, Osborne, McWilliams, Romate, Matusalem of Alvear. Je kunt ook geavanceerde filters en prijsvergelijkers gebruiken om online wijnen van hoge kwaliteit, de beste smaak en voordelige wijnen te vergelijken en te kopen.
Meer nog, je kunt de website verkennen om eten en drinken te zoeken en kopen bij winkels als Menakart, Ounass en nog veel meer.