Je kent het woord Cava misschien wel, maar de zwart-gouden fles die je op nieuwjaarsborrels of andere grote feesten hebt gezien, is het waarschijnlijk wel. Het lijkt misschien op champagne, maar er zijn verschillen. Er zijn veel verschillende soorten te vinden. Laten we eens kijken hoe je de beste kiest.
Een cava is een Spaanse mousserende wijn die een beetje hetzelfde wordt gemaakt als champagne, maar de fabrikanten gebruiken andere druiven. De belangrijkste variëteit die wordt gebruikt voor de productie van cava is Macabeu, die eenvoudig smaakt. Met de zwakke bloemige aroma's en een citroenachtige smaak lijkt het misschien op groene amandelen. Xarel-lo is een andere variëteit met rijke bloemenaroma's. Paralleda is de volgende druif die populair is bij de productie van deze wijn. Hij is populair om zijn hoge zuurgraad en citrussmaak. Samen zorgen deze drie soorten voor een fruitige, evenwichtige smaak. Hij is minder zoet dan Prosecco en tegelijkertijd niet zo nootachtig als vintage champagne. Op deze pagina onthullen we meer dingen die je moet weten. Aan het eind vind je ook enkele tips om online cava te kopen in Nederland.
Net als champagne heeft ook cava een specifieke herkomst en bereidingswijze om dit label te krijgen. De meeste worden geproduceerd in Catalonië, het noordoostelijke deel van Spanje. Het is een veelzijdige wijnsoort die je met veel gerechten kunt combineren. Cava is er in verschillende stijlen, zoals brut, cava rose, vintage cava en meer. Ze kunnen allemaal een beetje verschillen in smaak. Brut is bijvoorbeeld minder zoet en bevat minder calorieën. Het is een alternatief voor pils en cocktails. Cava rose is een andere variëteit die populair is om zijn aroma's van aardbeien en frambozen. Vintage daarentegen is nootachtig en geroosterd. Laten we nog een paar dingen over cava bekijken die je zullen helpen bij het kopen van de beste cava 2020.
De wortels van de cava-industrie kunnen worden herleid tot de reizen van Josep Raventós door de gebieden van Europa in de jaren 1860. Toen hij Champagne bezocht, ontwikkelde hij een interesse in het potentieel dat een Spaanse wijn gemaakt met de traditionele methode zou kunnen hebben. Hij ontwikkelde Cava als eerste in het jaar 1872. Hij was verantwoordelijk voor het terugbrengen van de méthode champenoise uit Frankrijk. De wijngaarden daar werden getroffen door een plaag. Vandaag de dag vind je een breed scala aan producenten en topmerken die cava aanbieden. Het is echter belangrijk om voor de echte te gaan om het meeste uit deze drank te halen.
Het meest voorkomende type is brut, maar er zijn veel meer stijlen, afhankelijk van de zoetheidsgraad. Brut natuur heeft bijvoorbeeld 1-3 gram restsuiker, extra brut 3-6 en seco 17-32 gram. Om cava rose te maken, moeten de wijnmakers andere druivensoorten toevoegen. Vintage druiven daarentegen hebben een nootachtige en geroosterde smaak. Ze smaken allemaal anders en hebben verschillende populariteitsniveaus. Brut natuur en extra brut zonder toegevoegde suiker zijn populair geworden door hun hoge kwaliteit. Hierdoor is ook de productie van semi-seco gedaald. Deze wijn kan ook worden ingedeeld op basis van de tijd die de wijn heeft gerijpt. Zo duurt een reserva 15 tot 30 maanden en een joven 9 tot 15 maanden.
Er is een breed scala aan regionale producenten die hun bubbels op traditionele wijze in mooie flessen presenteren. Een van de best verkopende mousserende wijnen is Freixenet Sparkling Cordon Negro Brut dat een frisse factor, levendige zuren en een juiste balans in de mond biedt. Anna de Codorniu Cava Brut is een andere populaire variëteit met een heerlijk bouquet van pluchen tropisch fruit, rijpe appel en een vleugje versgebakken brood. Het smaakt knapperig en schoon en past goed bij een breed scala aan eetbare gerechten. Zo zijn er nog veel meer merken en variëteiten die de beste wijnen aller tijden produceren.
Het lijkt een eenvoudige drank, maar als je je in de details verdiept, raak je in de war als je naar de vele opties kijkt. Om later geen spijt te krijgen van je aankoopbeslissing, moet je goed onderzoek doen. Je moet bepaalde factoren in gedachten houden om een geschikte keuze te maken. Hier zijn enkele tips die je helpen om de beste en meest geschikte variëteit voor de gelegenheid te kopen.