De meeste mensen kennen voedingsstoffen als koolhydraten, eiwitten en vitamines. Maar het belang en de functies van voedingsvezels blijven grotendeels onbekend, ondanks het feit dat ze een essentieel onderdeel van ons voedsel vormen. Ze zijn voor het grootste deel zelf onverteerbaar, maar spelen een enorme rol in het verteringsproces.
Er zijn voornamelijk twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. Het interessante is dat oplosbare vezels de spijsvertering kunnen vertragen en de snelheid waarmee het lichaam suiker en andere voedingsstoffen opneemt, kunnen verminderen. Hoewel dit misschien slecht lijkt, kan deze langzame opname plotselinge pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomen en het lichaam voorzien van een continue aanvoer van energie gedurende een bepaalde periode. Onoplosbare vezels, aan de andere kant, helpen de gemakkelijke beweging van voedsel door de darmen. Afhankelijk van je behoeften heb je oplosbare vezels of onoplosbare vezels nodig, of beide. Lees dit artikel om er meer over te weten.
De meeste voedingsmiddelen bevatten oplosbare en onoplosbare vezels in verschillende verhoudingen. Het kan zijn dat je een extra dosis vezels nodig hebt naast wat je uit je gewone voeding haalt. De behoefte aan meer vezels kan het gevolg zijn van je gebrekkige voedingsgewoonten of het onvermogen van het lichaam om ruwvoer uit het voedsel vast te houden. Het soort vezels dat het lichaam nodig heeft, verschilt echter van persoon tot persoon. Het is voor sommigen misschien een verrassing dat er meer dan een dozijn verschillende vezels zijn. Hier volgt een lijst met de vier meest voorkomende soorten vezels die het menselijk lichaam nodig heeft.
Cellulose is het hoofdbestanddeel van plantencellen en is onoplosbaar in water. Daarom is het niet verrassend dat groene groenten zoals bloemkool, kool, broccoli en boerenkool de rijkste bron van deze voedingsvezel zijn. Deze vezel ondergaat geen noemenswaardige spijsvertering wanneer het door het maagdarmkanaal gaat. Dit helpt het om andere voedingsbestanddelen mee te nemen als het door het darmkanaal beweegt. Een ander groot voordeel van cellulose is dat het de groei van nuttige bacteriën in het spijsverteringsstelsel kan bevorderen. Het is de aanwezigheid van deze bacteriën die het systeem gezond en efficiënt houdt.
Als je de ingrediënten van sommige voorverpakte desserts doorneemt, zul je pectine als een van de ingrediënten aantreffen. In tegenstelling tot cellulose is pectine een voedingsvezel die oplosbaar is in water. Naast het helpen bij een efficiëntere spijsvertering, hebben pectines het verbazingwekkende vermogen om de opname van suikers in de bloedsomloop te vertragen. Dit is zeer nuttig voor diabetespatiënten, omdat pectines een plotselinge piek in de bloedsuikerspiegel helpen voorkomen. Sommige onderzoeken suggereren ook dat pectine het cholesterolgehalte kan verlagen door de verwijdering van vetzuren uit het lichaam te vergemakkelijken.
Deze voedingsvezel is een soort gelvormende oplosbare vezel die ook prebiotisch is. Een prebioticum is een stof die helpt bij het voeden van goede darmbacteriën die enzymen afscheiden die eiwitmoleculen kunnen afbreken. De aanwezigheid van bètaglucanen kan ervoor zorgen dat het voedsel beter vult, waardoor je niet te veel eet. Bovendien kan het de snelheid vertragen waarmee voedsel de darm verlaat. Dat betekent dat je een hele tijd geen hongergevoel zult hebben. Al deze eigenschappen maken bètaglucanen tot een van de nuttigste voedingsvezels. Eet dus meer voedingsmiddelen zoals haver, gerst en paddenstoelen.
Het menselijk lichaam heeft zowel oplosbare als onoplosbare voedingsvezels nodig voor een efficiënte vertering van voedsel. Terwijl vezels zoals pectines en bèta glucanen oplosbaar zijn in water, is lignine een niet in water oplosbare vezel. Waarschijnlijk het tweede grootste voordeel van het eten van onoplosbare vezels is dat het het risico op darmkanker aanzienlijk kan verminderen. Maar hoewel er een aanzienlijke hoeveelheid onderzoeken is die dit bewijzen, moeten wetenschappers het exacte mechanisme hiervan nog ontdekken. Eén theorie suggereert echter dat omdat lignine het voedsel sneller door het spijsverteringskanaal beweegt, het kankerverwekkende stoffen minder tijd geeft om met de weefsels in contact te komen.
De juiste voedingsvezelsupplementen vinden kan moeilijker zijn dan je denkt. Dit komt omdat er zoveel verschillende soorten voedingsvezels zijn, ook van honderden verschillende merken. Hieruit de juiste proberen te kiezen kan een overweldigende ervaring zijn. Als je echter weet op welke criteria je moet letten als je gaat winkelen, kan het gemakkelijker zijn. Hier zijn een paar tips die je kunt volgen als je online gaat winkelen voor voedingsvezelsupplementen.
Naast voedingsvezels en andere supplementen is de sleutel tot een gezonde levensstijl een holistische en evenwichtige voedingsgewoonte. Deze moet alle macro- en micronutriënten in de vereiste hoeveelheden en verhoudingen bevatten. Maar nu is het gemakkelijker dan ooit om gezonde voedingsmiddelen te vinden. Je kunt onze winkelzoekmachine gebruiken om ze te zoeken. Op die manier kun je de prijzen en kwaliteit van verschillende producten vergelijken en er de beste uit kiezen. Vergeet ook niet om andere geweldige producten te bekijken uit de categorie Food & Beverage .
Ook al zijn er veel voedingssupplementen, de beste manier om de vezelinname te verhogen is door meer planten en groenten in je dieet op te nemen. Een normaal volwassen lichaam heeft ongeveer dertig gram vezels per dag nodig. Dus wat kun je het beste in je dieet opnemen? De makkelijkste manier is om geraffineerde granen te vervangen door hele granen. Dit betekent bruin brood gebruiken in plaats van wit brood, volkoren ontbijtgranen eten, enz. Ook vezels in je dieet opnemen hoeft niet saai te zijn. Fruit zoals bessen, sinaasappels en meloenen zijn rijk aan vezels.
Eieren zijn een betaalbare optie om in je dieet op te nemen. Het bevat veel eiwitten en aminozuren. Eieren zijn echter geen geweldige bron van voedingsvezels. Toch zijn er manieren om vezels toe te voegen aan je eierontbijt. Probeer wat groenten toe te voegen, zoals spinazie, gehakte broccoli, avocado of artisjok, of een mix van al deze. Als je het lekkerder wilt maken, roereer de eieren dan en voeg ook zout en wat kruiden toe. Houd er rekening mee dat eieren beter smaken als je ze niet hard kookt. Houd in plaats daarvan de zachtheid van het ei, zodat het luchtig aanvoelt en rijk aan smaak is in je mond.
Interessant genoeg bestaat er zoiets als een te hoge vezelinname. Hiervan is sprake als iemand meer dan zeventig gram vezels per dag eet. Hoewel dit zeer ongebruikelijk is voor mensen die een normaal dieet volgen, gebeurt dit veel als iemand een volledig veganistisch dieet volgt. Deze situatie kan een aantal onaangename bijwerkingen veroorzaken. De meest voor de hand liggende effecten zijn een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunnen te veel vezels in het voedsel het verteringsproces aanzienlijk vertragen. Hierdoor voelt iemand zich lange tijd te vol. Het eten van te veel vezels kan soms leiden tot constipatie of in andere gevallen diarree.