webshop.nl
Eten & drinken
  Sluiten

Vlees

Over Vlees

Wanneer het gaat om het volgen van een schoner en gezonder dieet, is vlees vaak een enigszins polariserend voedingsmiddel. Er zijn voorstanders en tegenstanders aan beide kanten van het gezondheidsspectrum. Toch is de groente- en fruitinname de afgelopen tien jaar gedaald en consumeert bijna 60-70% van de bevolking nu verschillende soorten dierlijk vlees. Maar gezien het feit dat dit tijdperk de meeste zwaarlijvige en ongezonde mensen heeft gekend, denken veel mensen na over de vraag of ze de vleesconsumptie wel of niet de schuld moeten geven. De echte boosdoener is echter overconsumptie. Dat gezegd hebbende, zullen we het in deze gids hebben over de verschillende soorten dierlijk vlees en hun voedingswaarde. En je kunt ook een paar tips lezen over hoe je online vlees kunt kopen in Nederland.

En waar bestaat het dierenvlees precies uit? Dierenvlees is meestal het vlees van dieren dat mensen kunnen bereiden en consumeren. Wereldwijd verwijst de term vooral naar het spierweefsel van zoogdieren of vogels. Je hebt ze meestal in de vorm van karbonades, ribbetjes, biefstuk, gebraad of in de grond. Vroeger aten mensen uit verschillende culturen graag de lever, nieren, hersenen en ingewanden van deze dieren. Tegenwoordig is het meeste vlees afkomstig van gedomesticeerde dieren die op boerderijen worden gefokt, voornamelijk in grote industriële installaties waar vaak meerdere dieren tegelijk worden gehouden. Dit betekent dat niet al het dierenvlees hetzelfde is. Elk dier is anders en heeft specifieke voedingsvoordelen. Laten we eens kijken naar de verschillende vormen van dierenvlees en hun voedingswaarde in de volgende paragraaf.

De verschillende vleessoorten en hun voedingswaarden

Er zijn verschillende soorten dierlijk vlees, en ze maken allemaal al duizenden jaren deel uit van het menselijke dieet. Over het algemeen heeft elk soort vlees uitstekende voedingswaarden. Bovendien biedt het een goed scala aan essentiële voedingsstoffen. Enkele bekende gezondheidsvoordelen van de consumptie van dierlijk vlees zijn een hoog eiwitgehalte, optimale ijzerinname, beschikbaarheid van vitamine B-12, een verhoogd lipidenprofiel en cardiovasculaire gezondheid. Dus wat is het beste vlees voor biefstuk? Zijn alle vleessoorten geschikt voor diabetes? Welke moet je kopen? Om dit te weten, moet je de onderstaande lijst bekijken.

Varkensvlees

Varkensvlees is wereldwijd een van de populairste vleessoorten en je kunt het classificeren onder rood vlees. Dat komt vooral omdat het grote hoeveelheden myoglobine bevat - een proteïne die verantwoordelijk is voor de kleur. Afgezien van de felle kleur heeft het ook verschillende voordelen voor de gezondheid. Varkensvlees is vooral een hoge bron van thiamine of vitamine B1. Dit speelt een cruciale rol in de gezondheid van het hart. Daarnaast bevat het vlees behoorlijke hoeveelheden selenium en zink. Deze zijn verantwoordelijk voor het stimuleren van het immuunsysteem. Bovendien is het vlees veel goedkoper in vergelijking met andere producten.

De beef jerky

De meesten van jullie denken waarschijnlijk aan rundvlees als we het over dierenvlees hebben. Logisch, want het is een van de meest voorkomende en gewilde producten ter wereld. Vandaag de dag kun je verschillende soorten rundvleesproducten en stukken rundvlees vinden. Ze variëren van hamburgers tot ribeye steaks. Maar vergeet niet dat de voedingswaarde van rundvlees varieert, afhankelijk van het vetgehalte. Dat gezegd hebbende, draagt rundvlees over het algemeen een grote hoeveelheid zink, ijzer en vitamine B12 bij aan het dieet van een gemiddelde persoon. En interessant is dat een van de belangrijkste zuren in rundvlees oliezuur is, een essentieel product voor het behoud van een gezond hart.

Het schapen- of lamsvlees

Schapenvlees is een vergelijkbare soort dierlijk vlees. Maar ze hebben één fundamenteel verschil. Lamsvlees is voornamelijk afkomstig van schapen die minder dan één jaar oud zijn. Schapenvlees is het vlees van volwassen schapen. Net als het bovengenoemde rundvlees en varkensvlees zijn ook deze soorten verkrijgbaar in verschillende stukken. De populairste is misschien wel lamskotelet. Over het algemeen hebben zowel schapenvlees als lamsvlees goede voedingseigenschappen. Ze bevatten een breed scala aan proactieve voedingsstoffen voor de gezondheid, vooral selenium en vitamine B. Het enige nadeel van deze soort is dat het een beetje duur is in vergelijking met de andere soorten.

Het kalkoenvlees

Ja, dit is waarschijnlijk het meest bekende witte dierlijke vlees als het gaat om de kerstperiode. Het heeft een diepere en drogere smaak dan kip. Bovendien is het ook een minder gangbare vorm van gevogelte. Zoals eerder gezegd, is de meest populaire vorm van kalkoen de geroosterde soort die je tijdens Kerstmis eet. Er zijn echter nog veel meer soorten verwerkte en onverwerkte kalkoenproducten. Ongeacht de vorm waarin je ze koopt, ze zijn een van de meest eiwitrijke van al het dierlijke vlees dat er is. Bovendien is het een goedkope bron van eiwitrijk vlees.

Een paar tips hoe je een Vlees kunt bestellen

Wanneer we dierenvlees kopen, zoeken we allemaal naar het mooie, felrood gekleurde vlees. Maar wist je dat vers dierenvlees eigenlijk een paarse kleur heeft? Als je het dierenvlees aan de lucht blootstelt, reageren de aanwezige pigmenten met de zuurstof om de rode kleur te vormen die je meestal ziet. Maar hoe zit het dan met bruin dierenvlees? Is het bedorven? Lees verder om te zien waar je op moet letten als je vers dierenvlees online koopt.

  • Controleer de kleur van het vlees- De perfecte kleur van het vlees hangt af van het soort dier dat je koopt. Vlees van rode dieren moet donker van kleur zijn en kan variëren van bruin, rood tot paars. Als het bruin is, betekent dit gewoon dat het vlees is blootgesteld aan zuurstof. Op dezelfde manier moet varkensvlees licht blozend roze van kleur zijn, terwijl vlees van wild een bruinachtige tint moet hebben.
  • Ruik het - Als je eenmaal vers vlees hebt gekocht, probeer er dan aan te ruiken. Hoewel niet veel mensen graag aan de rauwe geur van het vlees ruiken, is het een van de beste manieren om te bepalen of het dierenvlees nog vers is. Als je het gevoel hebt dat het een penetrante geur afgeeft, dan moet je bij het vlees uit de buurt blijven. Zorg ervoor dat je een vers aroma krijgt nadat je het vlees hebt gekocht.
  • Kies degene met schone sneden - Je kunt vlees van topkwaliteit gemakkelijk herkennen aan de sneden. Kies vlees met gladde, gelijkmatige sneden. Je kunt het beste wegblijven van dierenvlees met gekartelde randen. Dit geldt vooral als je gevogelte koopt. Slagers maken geen schone sneden als het gaat om gevogelte van lagere kwaliteit.
  • Voel het vlees oppervlak - Hoewel je dit niet kunt doen als je online koopt, kun je het zeker wel doen als je ze eenmaal in handen hebt. Als je goed naar het vlees kijkt, zie je vezels. Aan de korrel van de vezels kun je zien hoe taai of mals het vlees van het dier is. Als je grove korrels en zichtbare vezels vindt, betekent dit dat het vlees taai is en het beste langzaam gekookt kan worden.
  • Kijk goed naar het vetgehalte - Vlees met witte vlekken en strepen verspreid over de spier is vaak veel sappiger en lekkerder dan de rest. Dit soort vetverdeling noem je marmering. Het staat bekend om zijn malsheid en smaak. Een voorbeeld hiervan is Wagyu rundvlees. De prijs van Wagyu-rundvlees is erg hoog vanwege deze strook.
  • Let op de uiterste verkoopdatum - De houdbaarheidsdatum heeft meer te maken met de kwaliteit dan met de voedselveiligheid. De datum op de spier vertelt je dat het product maximaal vers is voor een bepaalde datum. Natuurlijk kun je het product na die datum nog steeds consumeren. Het is echter aan jou om te beslissen of je het veilig kunt eten of niet.
  • Kijk naar de uiterste gebruiksdatum - Nee, die is niet hetzelfde als de uiterste verkoopdatum! De houdbaarheidsdatum is belangrijk, omdat het aangeeft in hoeverre het dierenvlees bedorven is. Je moet het vlees altijd voor de houdbaarheidsdatum consumeren. Het is erg riskant om het dierenvlees na de houdbaarheidsdatum te consumeren, omdat het bedorven kan zijn en voedselvergiftiging kan veroorzaken.
  • Controleer de verpakking - Kijk altijd even op de verpakking van het dierlijke vlees of er zichtbaar vuil op zit. Hoewel het de kwaliteit van het vlees niet direct beïnvloedt, geeft het je wel een indicatie van hoe de fabrikanten of verkopers met het vlees zijn omgegaan. Als je vieze vlekken ziet op de verse verpakking, dan is het waarschijnlijk dat mensen ze met dezelfde vieze handen hebben behandeld.
  • Bedenk de prijs - Verschillende vleessoorten hebben verschillende prijsklassen. Je kunt goedkope stukken vlees vinden, goedkoop vlees om te roken of duur rundvlees of kalkoenvlees. Het hangt van je voorkeur af wat je wilt en hoeveel je bereid bent uit te geven. Dat gezegd hebbende, is het het beste om dierlijk vlees van de beste kwaliteit te kiezen, omdat elk product dat onder de maat is een tol kan eisen op je gezondheid.
  • Doe geen concessies aan de kwaliteit - Afgezien van de prijs, moet je nooit concessies doen aan de kwaliteit om een paar centen te besparen. Ga altijd voor dierlijke vleesverpakkingen van een merk. Enkele van de populaire merken waarvan je kunt overwegen om ze te kopen zijn Palm, Perdue, Prime Sirloin, Richmond, Rose, Sadia, Sausage Man, Sizzle en Wild Bills.

Rundvlees, varkensvlees, kalkoen of eend, wat je ook wilt kopen, kies de beste. Koop de dieren niet alleen omdat je ze aantrekkelijk verpakt vindt. Zorg ervoor dat je de verschillende gezondheidsvoordelen begrijpt. En tot slot, eet niet te veel dierenvlees, want alles wat te veel is, is slecht voor je gezondheid. We hopen dat de bovenstaande tips je zullen leiden naar de juiste brok vlees online.

Vragen en antwoorden

Welk vlees heeft het meeste eiwit?

Alle soorten dierlijk spiervlees bevatten veel eiwit. Lam of schapenvlees bevat echter de maximale hoeveelheid. Ook kalkoen zit boordevol mager eiwit. Het is een van de gezondste en beste vleessoorten die je kunt kopen, en niet alleen omdat het een goede bron van eiwitten is. Je kunt ook bizonsteak, elandsteak, biefstuk en struisvogelsteak nemen om aan je eiwitbehoefte te voldoen. Daarnaast zijn er andere eiwitrijke voedingsmiddelen zoals mager varkensvlees, mager rundvlees, tofu, noten, eieren, melk en kaas.

Waarom wordt vlees bruin?

Specifiek heeft vers dierenvlees een rode kleur. Vaak zie je echter ook een bruine tint. Dit gebeurt wanneer je het dierenvlees blootstelt aan lucht. Het dierenvlees reageert met de zuurstof in de lucht en de myoglobine vormt het pigment. Hierdoor wordt het vlees bruin van kleur. Maar dat het vlees van kleur verandert, betekent niet dat het niet veilig is om te eten. Je moet echter altijd de voorkeur geven aan vers vlees boven vlees dat lang in de koelkast is bewaard.

Kan vlees slecht worden in de vriezer?

Als je een voorraadje spieren van dieren wilt aanleggen, is er niets zo handig als ze in de vriezer te stoppen. Maar hoe lang kun je ze in de vriezer bewaren voordat ze bederven? Het goede nieuws is dat je het dierlijke vlees kunt eten zolang je het bewaart bij een temperatuur van 0 graden Fahrenheit. Maar onthoud het verschil tussen veilig om te eten en goed om te eten. Na verloop van tijd, ongeacht waar je het dierlijke vlees bewaart, zal het degraderen.

Waar wordt vlees verkocht?

Er zijn verschillende vleeswinkels die vers vlees verkopen. Maar je kunt ze ook in verschillende online winkels kopen. Webshop.nl - een supersnelle en unieke productzoekmachine brengt u een grote verscheidenheid aan dierenvlees en delen van dierenvlees die u zonder gedoe kunt kopen. Bovendien kun je hier zelfs de beste vleesmolens voor verschillende behoeften kopen. Daarnaast kun je je favoriete vlees kiezen uit populaire online winkels met food & beverage.

Verken gerelateerde categorieën

Webshop.nl maakt gebruik van cookies. Ga je verder op onze website, ga dan akkoord met het plaatsen van cookies en de verwerking van deze data door ons en vermelde partners.